Haaruitval

Haaruitval is een normaal verschijnsel. Ieder mens verliest ongeveer 100-150 haren per dag. Gezien een hoofdhuid gemiddeld 100.000 haren bevat is dit geen probleem. Als de haaruitval hoger is, is er sprake van bovenmatig haaruitval.
Haaruitval kan heel veel oorzaken hebben. Een gedeelte hiervan is ook geslachts afhankelijk.

Ook zijn er nog een heleboel andere factoren die een rol kunnen spelen bij bovenmatig haaruitval. Deze factoren zijn niet geslachts afhankelijk.

Stress:

De relatie tussen haaruitval en stress is al lange tijd bekend. Op dit moment is stress een van de grootste oorzaken van haaruitval.
Gezond haar is een teken dat je lichaam in balans is. In een gezonde situatie zonder stress is het haar stralend en glanzend en de hoofdhuid soepel.
In stress situaties, of bij fysieke problemen wordt het haar dof en levenloos. In een erger stadium zal het haar uitvallen.

Slechte voeding:

Vitamine tekort is (na stress) ook een van de grote oorzaken van haaruitval.
Onder andere door een te laag eiwit- of ijzergehalte in de voeding.
Een tip is om vitamine b complex te gaan slikken. B vitamines zijn 1 van de belangrijkste vitamines voor het haar. Ook vitamine E en Zink zijn belangrijke factoren.
Er zijn ook vitaminepillen speciaal voor huid, haar en nagels. Daar zitten alle essentiële vitamines in.

Hormonale verandering:

Tijdelijke verandering in hormonen kunnen leiden tot haaruitval.
Denk aan bijvoorbeeld: zwangerschap, menopauze, schildklierproblemen.
Zodra de hormonale verandering over is zal de haaruitval stoppen en het haar weer aangroeien.

Ziekte:

Bepaalde ziekten, zoals diabetes, zijn hormoon gerelateerd. Daarom kan er een verband zijn tussen haaruitval en diabetes.
Als er sprake is van haaruitval veroorzaakt door diabetes is tijdige diagnose essentieel. Door de juiste medicatie kan zowel het gevaar van diabetes als de haaruitval gestopt worden.

Medische behandelingen en medicijnen:

Sommige medicijnen kunnen leiden tot haaruitval. Onder andere medicijnen voor bestrijding van depressie, jicht, hart problemen, hoge bloeddruk.
Ook narcose, chemotherapie of bestraling kunnen leiden tot haaruitval, maar dit is per persoon verschillend.
Vaak leidt dit niet tot permanente haaruitval. Na het stoppen van de medische behandeling of medicijn inname groeit het haar in de meeste gevallen weer aan.

Hoodhuidinfecties:

Infecties in de hoofdhuid kunnen het haar en de hoofdhuid beschadigen, wat kan leiden tot haaruitval. In het algemeen stopt de haaruitval en groeit het haar weer terug na behandeling van de infectie(s)

Haarbehandeling:

Chemicaliën die gebruikt worden bij bijvoorbeeld het verven of bleken van het haar kunnen leiden tot haaruitval. Deze chemicaliën dringen in het haar en beschadigen de haarzakjes.
Dit is echt ALLEEN het geval bij overmatig gebruik van de meest agressieve chemische haarbewerkingsproducten.

Ik zeg wel altijd: “als u het niet vertrouwt raadpleeg dan even de huisarts”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *