Hoe vaak moet je je haar wassen?

Je hebt je vast wel eens afgevraagd hoe vaak je je haar moet wassen.

Je wast je haar onder andere omdat het vettig wordt. Je haar wordt vettig om dezelfde redenen als je huid.

In je huid zitten talgklieren die een olie-achtige substantie produceren dat we talg noemen. Talg hydrateert het haar (en huid) en zorgt ervoor dat het niet uitdroogt.

Hoeveel talg een mens precies produceert is niet te zeggen, want ieder mens produceert zijn eigen hoeveelheid talg. Zowel genetische als hormonale redenen hebben invloed op de talgproductie.
Daarom is er niet een juist antwoord op de vraag “Hoe vaak moet ik mijn haar wassen”, want dat is voor iedereen verschillend.

Ondanks dat de frequentie voor iedereen verschillend is ben ik van mening dat het voor niemand goed is om elke dag het haar te wassen.
Wanneer je je haar wast verwijder je de natuurlijke talg laag, dus als je elke dag je haar wast verwijder je continu die laag. Hierdoor wordt je huid droger en gaat deze veel meer talg produceren, waardoor je haar juist vetter zal worden.

Om wel de juiste frequentie te bepalen spelen meerder factoren een rol. Ik zal nu uitleggen wat in mijn ogen de drie belangrijkste factoren zijn.

ย Je huidtype:

Als je een normale huid en normaal haar hebt (niet vet en niet droog) is twee tot drieย keer per week je haar met shampoo wassen voldoende.
Als je een vette huid hebt is drie tot vier keer per week waarschijnlijk wenselijk.
Als je een hele droge huid hebt is een tot twee keer per week voldoende om zo nog droger te voorkomen.

De textuur van je haar:

De textuur van je haar heeft veel invloed op de verspreiding van talg van de wortels naar de punt.
Bijvoorbeeld krullend haar vertraagd de verspreiding van talg. Met dit type haar is een keer per week wassen met shampoo voldoende. Doordat je minder vaak talg verwijderd zal het haar ook minder pluizig zijn.
Als je haar erg beschadigd en droog is is een tot twee keer peer week met shampoo wassen voldoende. Voor deze textuur zou mijn advies zijn om tussen de wasbeurten in het haar alleen uit te spoelen met water en dan in de lengtes en punt wat conditioner.

Styling:

Als je bij het stylen vaak een warmtebron gebruikt en je haar hierdoor beschadigd is is het beter om je haar minder vaak te wassen.

Probeer zelf maar eens om je haar wat minder vaak te wassen en kijk eens wat dat voor je haar doet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *